Sunday, September 25, 2011

Ahjulõhe toorjuustuga

Meie kandis pole kalaauto päris ammu käinud... viimane suvi sai ka läbi ilma, et oleksime kala grillinud, imelik mõelda kohe. Ja kuna meie Lõuna-Eesti kohaliku forelli auto ei hakka enne novembrit sõitma, käis kallis kaasa Tallinna poodides head kraami otsimas. Forelli seekord ei saanud aga ühe jube suure lõhe tiris koju küll. Rootsi oma kahjuks kuna meie ketipoed ju Eesti kaupa ei müü.
Kokku kasutasin:
1,5 kg puhastamata lõhet
u 100g küüslauguga toorjuustu
4 sl riivitud parmesani juustu
4 sl tavalist riivjuustu
sool
pipar
sidrun
till

Puhastasin lõhe, eemaldasin luud ning neljale inimesele tegin õhtusöögiks kolmekilosest lõhest ühe poole. Puhastatud lõhepooliku lõikasin fileetükkideks. Kogu kalapool seitsmeks tükiks. Asetasin need pannile üksteise kõrvale nagu terve kala pool. Eelnevalt tükeldasin, et valminud portsjone oleks parem tõsta ja serveerida. Igale tükile lõikasin keskele sälgu, mis sügavuselt ulatus peaaegu nahani. Iga tüki sälgu täitsin toorjuustuga, mida läks u 1,5 tl tüki kohta. Seejärel maitsestasin tükid soola-pipraga ning pigistasin peale poole sidruni mahla ja tükeldasin jämedalt värske tilli. Kõige peale raputasin parmesani ja tavalise juustu. Kala peale asetasin fooliumi ning küpsetasin 190 kraadini eelsoojendatud ahjus u 10-13 minutit. Seejärel eemaldasin fooliumi ning keerasin ahju 300 kraadi ning grillreziimile, kus küpsetasin veel paar minutit kuni juust peal muutus pruunikaks. Kala sai väga mõnus mahlane ja maitsev! Mahlasust andis lisaks toorjuust ja parmesan omalt poolt mõnusat maitsenüanssi.Serveerisin rohelise salati ning hapukoore-majoneesikastmega. Kastme valmistasin järgmiselt:
2 dl hapukoort
1,5 dl majoneesi
1 suurem hapukurk
1/4 keskmist paprikat
1/2 tomatit
Sool
Pipar
sirunimahl
0,5 tl kanget sinepit
4 sl kurgivedelikku

Hakkisin tomati, kurgi ja paprika imepisikesteks tükkideks, segasin peale majoneesi ja hapukoore ning maitsestasin soola, pipra, sinepi, hapukurgivedeliku ning ühe sidruni mahlaga. Hea kui kaste saab enne serveerimist külmkapis tunnikese seista, et maitsed saaksid seguneda. Sobib ideaalselt kala kõrvale.

Magustoiduks tegin ka sidrunikooki kuid seda retsepti tahan veel katsetada. Kuna ma seda kunagi varem teinud polnud, tegin üks ühele internetist võetud retsepti järgi ja see ei rulnud nii hea kui lootsin aga mul juba maitstes sai selgeks mida muuta tahaksin. Küll lähiajal teen ja annan siis ka retsepti.
Head isu!

No comments:

Post a Comment