Sunday, September 18, 2011

Shokolaadine hapukoore-kohupiimakook

Ükspäev sai maailma lihtsaimat ja ühte parimat kooki teha. Tegemist shokolaadise kohupiima-hapukoorekoogiga aga sama asja saab teha ka ainult kohupiimaga, mulle meeldib hapukoore antav lisamahlasus.

Hea on kasutada lahtikäivat tordivormi, mul on nii 26cm läbimõõduga ja lisaks läheb tarvis:
1 pk (450g) Vilma Erika kakaotordipulber
2 pk kohupiimatoru (kasutasin ühte 300g vaniljetoru ja teine 400g maitsestamata toru ) kokku 700g kohupiima
1 suur pk hapukoort
200g shokolaadi
6sl magusat kakaod
2 sl tugevamaitselist kakaod
3 muna
1tl vaniliinsuhkrut
150 g suhkrut

Mikserdasin ühtlaseks massiks kohupiima, hapukoore, munad, suhkru ja vaniliinsuhkru. Tordipulbri kummutasin kaussi ja segasin selle hulka magusa ja tugevamaitselise kakao. Kook tuleb hea ka ilma lisatud kakaota kuid see annab koogile tugevama shokolaadi maitse. Edasi katsin tordivormi põhja paberiga, mille peale raputasin kakaoga segatud tordipulbrit ühe kihi nii, et põhi läbi ei paistnud. Põhjakiht võiks kõige paksem olla. Pulbrikihi peale laotasin shokolaaditükke ja seejärel kallasin kokku segatud kreemi ühe kihi. Kreemi peale jälle pulbrikiht, shokolaaditükid ning taas kreem. Kreemi tuli 3 kihti, viimasele kreemi kihile tuli ka viimane kiht pulbrit, mille peale tuleb laotada kiht võid, muidu pealmine kiht jääbki kuivaks pulbriks ega muutu mahlaseks taignaks. Alumied pulbrikihid imbuvad keemist läbi ja nend vahele võid vaja ei ole. Edasi läheb kook ahju u 200-220 kraadi juurde ja nii 40 minutit. Kui 40 minutit täis, keeran ahju kiinni ja jätan tavaliselt koogi veel edasi ahju kuni ahi on jahtunud(kinnise ahjuuksega). See 40 minutit on muidugi suhteline vastavalt ahjule aga valmis on kook siis kui võid enam eraldi koogi peal näha ei ole ja niigi shokolaadipruun kook on pealt natukene pruunistunud. Mingi osa pulbrist koogi peal võib jäädagi pulbriks kui see ei saa võid, kui näed poole küpsemise peal et mujal ilus taigen aga kuskil alles pulber, võib pulbri kohtadele lisada võid juurde. Kook on parim valmis teha eelmisel õhtul ja kui õhtul teha, ei pea seda isegi külmkappi tõstma vaid võibki jätta ahju kinnise uksega.

Sama kooki on hea teha ka plaadikoogina. Sellisel juhul olen pannud põhja ühe kihi pulbrit, vahele üks kiht kreemi ja peale pulber, kõik. Ahjuplaadil ei ole lihtsalt nii kõrgeid ääri, et saaks kihilist teha, kook kerkib küpsedes aga jahtudes vajub ka uuesti alla, lihtsalt küpsemise ajal võib plaadilt üle äärte kerkida. Veel üks variant on sama kooki teha üldse tavalise tordipõhjapulbriga (valge, ilma kakaota) või muffinipulbriga. Aga igal juhul on kook kordades parem kui kasutada pulbrit mitte pulbrist tehtud tainast - maitse on hoopis teine!

No comments:

Post a Comment