Sunday, September 11, 2011

Ürdipeenar

Ürdipeenras on mul hetkel basiilik, tüümian, estragon, petersell, varsseller, sidrunmeliss ja piparmünt. Peenar ise on mul väga totralt üles ehitatud - ühes ääres on basiilik ja tüümian, keskel estragon ja meliss, teises ääres petersell, varsseller ja piparmünt ... totter seetõttu, et estragon kasvas ligi meetriseks ja seda KESET peenart, samuti on see mitmeaastane ürt mis ise ka jubedalt võsusid mööda peenart edasi ajab. Estragoni kõrval asetsev meliss nii kõrgeks ei kasva kuid on samuti mitmeaastane ja jubedalt võsusid ajav. Piparmündiga sama jutt. Neid taimi ma enam elusees ei paneks peenrasse, kus on mul ka madalamad taimed nagu tüümian. Nagu mets on keset peenart. Fotod on tehtud juuli alguses ja tegelikult kasvas kõik veel kõrgemaks. Kavatsen estragoni, melissi ja piparmündi välja kaevata ning nende jaoks eraldi mullalapi otsida kohta, kus need ei sega teisi taimi. Eeltatavasti peaksin seda tegema veel nüüd sügisel, et enne talve jõuaks juurduda ning talveks peaks äkki igaks juhuks katteloori peale panema kuna alles istutatud taim võib õrn olla. Basiilik on üheaastane taim, sellega pole midagi teha. Juulis tahtis basiilik juba õitsema hakata seega näpistasin kõik õied kiirelt pealt ära. Kui ta õitsema hakkab, muutub taim puiseks ja halvaks. Juuli lõpus lõikasin basiilikad maha nii, et jätsin alla kaks-kolm lehte, millest nüüd septembriks olid juba sama kõrged taimed tagasi kasvanud ja sai uuesti maha lõigata. Tüümianil tuleks samuti õied ära näpistada ja kui maha lõigata, siis ikka nii, et natukene rohelist alla jääks, mis edasi kasvada saaks. Tüümian on mitmeaastane taim aga eelmisel suvel istutasin maha üle 10 taime ning nendest sel kevadel hakkas kasvama vaid 2 - sel aastal panen katteloori peale, võimalik, et eelmised võttis külm ära.
Sama peenra ühes osas proovisin ka jääkapsast kasvatada. Kuna tavaline lehtsalat on minu jaoks natukene kibe ja ei ole krõmpsuv ja ruccola sõid teod ära :) siis panin lisaks jääkapsast. Selleks istutasin seemned otse pakist peenrale ja kasvas imehästi. Kapsas oli hea kuni ei olnud moodustunud kapsapead ehk sai lihtsalt lehti korjata. Kui juba pea moodustus, tulid ka teod ja seest oli kapsas ka kahtlane. Aga varasemad lihtsalt lehed olid küll väga head krõmpsuvad ja maitsvad. Mõtlesin, et järgmine aasta panen jälle seda maha kuid nii, et võtan lehti sedasi, et saaksin umbes juuli keskpaigas uued seemned vanade lehtede vahele maha panna ja kui vanad juba kapsasteks muutuma hakkavad, tirin välja ja lasen värsketel lehtedel kasvada - nii saan maitsvat kraami sügiseni. Teoorias tundub ilus, eks järgmine aasta näeb kuidas asi praktikas välja näeb.
Endale märkeks, et rosmariini tuleks kindlasti ise järgmisel aastal veel maha panna aga huvitav kui suureks see kasvab ... google väidab, et lausa üle meetri - peab ta vist siis sinna estragoni ja teiste kõrgete ürtide peenrasse kavandama.

Head kasvatamist!

No comments:

Post a Comment