Sunday, September 18, 2011

Õunakook Camemberti juustuga

Kuna tahtsin vahepeal midagi uut ja huvitavat proovida, jäi silma retsept raamatust, kust ma alguses aru ei saanud, kas tegemist magusa või soolase koogiga. Nüüd kui kook ära proovitud, võin öelda, et täitsa soolane :) Aga eks ise saab mängida ka magusamaks kui huvi on :)))

Koogi põhi:
200g nisujahu
0,5 tl soola
170g võid või margariini
1 muna

Kate:
1 muna
2 munakollast
170 g toasooja Camembert juustu (valgehallitus juust)
235 ml kohvikoort
2-3 sl hakitud värsket estragoni
2 suurt hapukat õuna
sool
pipar

Taignaks segasin kõik põhja komponendid ühte kaussi ja sõtkusin käega ühtlaseks palliks. Palli panin pooleks tunniks külma ja seejärel jagasin selle lahtikäiva koogivormi põhjale ja äärtele. Tegin põhja sisse augud ja ääred katsin fooliumiga ning panin põhja ahju 200 kraadi juurde 25 minutiks. Fooliumiga vooderdasin ääred kuna taignas oli palju võid ja kartsin, et need alla vajuvad. Peale küpsetamist tõstsin koogi põhja jahtuma.
Õunad koorisin, eemaldasin südamiku ja lõikasin sektoriteks. Sektorid jagasin küpsetatud koogipõhjale valmis.
Katte valmistamiseks hakkisin juustu ning kuigi retsept ütles, et juustu tuleks lihtsalt mikserdada kuni juust on ilma tükkideta ühtlane mass, siis minu juustuga seda ei juhtunud, tükid olid suhteliselt kõvad. Muidugi mina olin unustanud selle ka täielikult toatemperatuurile jahutada. Igatahes miksriga andsin alla ja panin juustu blenderisse, kuhu lisasin kohe ka ühe terve muna+2 munakollast. Blender tegi juustu ja munad kenasti ühtlaseks massiks, lisasin seejärel ka kohvkoore ja blenderdasin kõik ühtlaseks. Lisasin soola ja pipart, ise sõrmeotsaga maitsesin, et segu ei jääks mage. Kui enam ei blenderdanud, lisasin hakitud estragoni ja segasin. Saadud massi kallasin vormi õunte peale ja lükkasin ashju ning küpsetasin 200 kraadi juures 40 minutit. Vaatasin, et kreem ei oleks enam vedel igatahes. Ahjust välja võttes lasin veel 30 minutit jahtuda, et oleks lihtsam lõigata ning seejärel serveerisin. Soojalt on kook parem kui külmkapis seisnuna.
Kook tuli tõesti huvitav aga maitsev. Kallis kaasa kiitis veel järgmine päev seda kooki ja oli jube õnnelik, et paar tükki veel alles oli aga tema eripära on see, et iga koogi puhul peab ta mainima, et kui neid marju (seekord siis õunu) poleks, oleks see kook veel parem :) Millegipärast talle ei meeldi ühedki marjad ega viljad (sh moosid) kookide peal. Eks järgmine kord tema rõõmuks teen ilma õunteta lihtsalt valgehallitus juustu kooki näteks singiga lihtsalt. Aga teised, kes said proovida ütlesid just, et see hapukas õun on mõnus ja teeb koogi omamoodi huvitavaks.Head isu!

No comments:

Post a Comment