Monday, October 10, 2011

Karlssoni lihapallid tomatikastmes

Mul on ammusest ajas mõttes olnud teha lihapalle tomatikastmes ja iga kord kui selle peale mõtlen, tulevad meelde Karlsson ja Väikevend :))) Mul pole aimugi mis palle see Karlsson tegelikult sõi aga valmistasin oma ettekujutuse nendest. Varasemalt on mõttes olnud teha neid laisalt ja kasutada kastme sisse lihtsalt frikadelle aga ilmselgelt ei ole frikadellid nii head kui isetehtud hakklihapallid. Seega, tegin ise lihapalle, tomatikastet ja serveerisin täistera spagettidega. Valmistasin seda juba mõni aeg tagasi aga siia jõuab retsept väikse viivitusega kuna aeg on kallis ja viimasel ajal pole mahti seda arvuti taga raisata nii palju kui enne.

Nii, kokku sain 50 lihapalli kuna tegin hästi pisikesed, frikadellide suurused. Kastet tuli ka nii, et sai kolme inimese kahe päeva söök.
Kasutasin:
400g veisehakkliha
1 suur sibul
3 küüslaugu küünt
1/2 tl viie pipra segu
1 tl hakklihamaitseainet
2 muna
1/2 sidruni mahl
1 tl tsillipulbrit (kuivatatud ja pulbristatud kodune tsilli)
soola
pipart

Segasin kokku hakkliha, peenestatud sibula, küüslaugu jt koostisosad. Tahtsin panna veel ka riivsaia aga õnnetul kombel seda kodus ei leidunudki, mäletasin valesti. Tsillit panin suhteliselt palju nagu retseptist näha aga seda seetõttu, et tegingi vürtsikad pallid magushapus kastmes. Taignast veeretasin pallikesed ja praadisin. Kui pallid valmis, tõstsin need kõrvale ja hakkasin valmistama tomatikastet. Selleks kasutasin:
2 sibulat
4 küüslaugu küünt
6 küpset tomatit
1 purk purustatud tomateid (400g)
1 sl suhkrut
1 tl soola
1 sidruni mahl
2 sl õli
pool peotäit basiiliku lehti

Peenestasin sibula-küüslaugu ning praadisin neid vähese õliga poti põhjas. Lisasin eelnevalt hakitud tomatid ning kuumutasin kuni tomat oli täielikult katki. Seejärel lisain purgi purustatud tomateid ning maitseained (külmutatud basiiliku hakkisin) ning keetsin segu kuni kõik oli omavahel segunenud ja suhteliselt pudruks keenud. Kui kaste valmis, kallasin sisse lihapallid ja keetsin veel paar minutit.
Edasi juba keetsin spagetid ning serveerisin.Pallid võtsid suu kergelt õhetama ja samas kastme mahesus tasakaalustas seda hästi.

Head isu!

2 comments: