Monday, November 7, 2011

Õuna-iirisetäidisega kringel

Metsameestele tegime ikka supi kõrvale magusat ka :) Mul on hea mälestus ostetud kringlist, millel oli õuna-iirisetäidis ja ma üritasin seda mälestust taaselustada.
Kringli taignaks kasutasin:
50g pärmi
250ml piima
510g jahu
0,7 dl suhkrut
0,5tl soola
75g taluvõid
1tl jahvatatud kardemoni
1/2 riivitud muskaatpähklit

Tainas sai tehtud nagu ikka, et sulatan pärmi soolaga, lisan suhkru ning piima, pehme või, kardemoni ja muskaatpähkli. Seejärel lisasin jahu ja sõtkusin. Lasin korra kerkida vähemalt kahekordseks ja sõtkusin seejärel taigna uuesti alla ja lasin veel kord kerkida enne kui rullima hakkasin.
Õunamass
Samal ajal kui tainas kerkis, valmistasin ette õunapüree kringli vahele. Panen kirja koguse millega mina tegin aga hoiatan, et seda on PALJU :) Kogusest umbes veerand läks tegelikult ära. Aga mul kukkus püreepott korra maha nii, et suurem osa köögist oli õunapüreed täis aga õnneks pool püreest jäi potti alles ka. Pärast kringli vahele määrimist jäi ka sellest pool alles, et pannkookidega süüa :) Püreeks kasutasin:
440g õunu - hapud koduõunad
2 dl suhkrut
vaniliini
häästi natukene vett
Puhastasin ja tükeldasin õunad ning panin vähese veega potti. Vett panin selleks, et põhja ei kõrbeks. Kui õunad olid täitsa katki keenud, lisasin suhkru ja vaniliini ning purustasin õunad püreeks.

Iirisemass
Selle tegin valmis vahetult enne taignale laotamist kuna see läheb ajaga tahkemaks. Kasutasin:
2 pk Kalevi Toffee Cream iirise komme (st 2x150g)
50g võid
Eemaldasin kommidelt paberid ja hakkisin need väiksemaks ning kallasin väiksesse potti. Lisasin juurde või ja madalal kuumusel pievalt segades sulatasin kommid. See mass läks kõik ära ning natukene jäi ka peale niristamiseks.
Nii, tainas kerkinud, õunamass valmis, iirisemass ka, siis võtsin kogu taigna lauale ja rullisin lahti ristkülikukujuliseks. Määrisin peale iirisemassi ja lisaks veel õunamassi. Keerasin taigna rulli ning asetasin ahjuplaadile ringikujuliselt. Seejärel lõikasin köögikääridega taignarõnga välimise külje sisse sälke. 
Ega ma eriti ei julenud lõigata, kartsin, et täidis voolab välja aga ei voolanud ja järgmine kord lõikaksin sügavamalt ja tihemini. Kringel ahju 200 kraadi juures ja küpsetasin kuni oli ilus pruunikas. Välja võttes lasin rätiku all jahtuda ja enne serveerimist soojendasin järelejäänud iirisemassi vedelamaks tagasi ja niristasin seda peale.
Kas taaselustasin oma mälestuse? Mitte päris, kuna ostetud kringel ei olnud vist ikka päris pärmitaignast tehtud aga mis võin öelda on see, et tekitasin uue mälestuse, mis kindlasti vajab varsti jälle taaselustamist :) Olen varem teinud vaniljetäidisega shokolaadikringlit ja kuigi ka see oli jube hea, teeksin ma järgmine kord kui kringlit tarvis just seda õuna-iirise oma :) Samas ema ütles, et temale meeldis just vaniljetäidisega kringel rohkem. No võta näpust, eks maitsed on ikka erinevad aga tõesti mõlemaid kringleid julgen väga soojalt soovitada.
Head isu!

No comments:

Post a Comment