Wednesday, July 13, 2011

Soolane tomati-sibula kook rukkipala põhjal

Meil on jälle hoogu võtnud vahva traditsioon, kus head sööki ja selle valmistamist nautivad sõbrad saavad kord kuus kokku ja üks leibkond pundist valmistab teistele sööki. Kambas on meil neli kokandushuvilist seega üks teeb süüa iga 3 kuu tagant. Oleme teinud ka blogi, kus iga kokkaja ka kirja paneb mida kuidas tegi, koos piltidega mis siis välja tuli :) Me kõik oleme algajad kokkajad seega nalja saab ka ja kõik pole kaugelti ideaalne VEEL :))) Lähemalt meie BLOGIST. Ka blogis on kirjas minu kokkamine aga teen sealt copy-paste ka oma blogisse. Seda juba seetõttu, et seal kolm rooga järjest, ma tahaksin neid kõiki eraldi kirja panna, muidu jutt tuleb sama.
Juulikuu oli siis minu kokkamise kuu ja eile tuli Tiigi tänava restorani meiega kokku 5 inimest. Menüüs oli kolmekäiguline õhtusöök:
  • Rukkipala põhjal soolast kooki (oli mingis mõttes Quiche moodi aga õiget nimetust ma sellele panna ei osanudki....)
  • Valgehallitusjuustuga täidetud kanafilerull peekonis Krimmipärase salatiga
  • Mandliparfee
Hetkel alustan siis soolasest koogist rukkipala põhjal.
Tavaliselt on koogid jahu ja võiga tehtud taignal ja muretaignal aga ma tahtsin midagi teistsugust, leiba tahtsin. Ostsin siis rukkupala ja mõtlesin sellest teha umbes taolist tainast nagu küpsistest tehakse - et purustad küpsised, lisad või, segad ja surud vormi põhja. Mõeldud-tehtud! rebisin rukkipalad umbes kuueks tükiks ja viskasin tükid blenderisse. Ise tegelikult kartsin ka, et blender ütleb mulle selle peale, et lolliks oled läinud?!? Aga ei, blenderdas leiva väga heaks leivapuruks, poleks tegelikult uskunudki :) kasutasin kokku põhjaks ühe paki rukkipala. Eelnevalt sulatasin 1 pk taluvõid (jah, seda tundus ka mulle palju aga kuna ma no tõesti mitte kuskil mujal seda ei kasutanud, panin kõik sisse :)) ja nüüd siis segasin või ja leivapuru ning surusin saadud segu lahtikäiva koogivormi põhja. Põhi jäi suhteliselt paks aga samas (vähemalt mind) see ei häirinud, tegigi just maitse mahedamaks ja põhi polnud ka konkreetne kõva põhi vaid mõned koostisosad olid natukene ka põhja sisse vajunud. Mida ma järgmine kord vist teeksin, on see, et eelküpsetaksin põhja natukenegi. See ei jäänud toores aga kui täidise peale kallasin, siis vedelam osa vajus põhja sisse kõik :) Pidin poole küpsemise peale vedelat uuesti peale valama. Enivei, põhi valmis, hakkasin täidist valmistama. Selleks kloppisin kokku 4 muna, 200 ml kohvikoort, pool pakki Creme Bonjouri, 100 ml maitsestamata jogurtit ning maitseainetest soola, pipart, kuivatatud tüümiani ning basiilikut. Jätsin kokku kopitud segu kõrvale ja hakkisin ülejäänud koostisosad: tomat, mugulsibul (1 valge ja 1 punane), konservananass. Hakkisin 3 tomatit, sibulad ja 4 ananassirõngast peeneks ning jagasin rukkipõhja peale ära. Hakitud massi peale kallasin eelnevalt klopitud segu ja lükkasin ahju u 200 kraadi peale. Muidugi küpsemise ajal voolas põhjast natukene vedelat massi ka välja ning mis välja ei voolanud, voolas rukkipõhja sisse :) Umbes 20 minutit lasin küpseda, samal ajal kloppisin veel 2 muna kokku 150 ml kohvikoorega. Võtsin koogi ahjust välja, kallasin uue segu peale (enam ei voolanud kuhugile). Raputasin peale 150 g riivitud juustu ja segu sisse lükkasin eelnevalt sektoriteks lõigatud tomati ning nende vahele jagasin värsked basiilikalehed. Lehtede peale asetasin pooleks lõigatud mozzarellapallikesed ja lükkasin segu tagasi ahju. Ahjus oli see veel umbes 25 minutit. Ahjust välja võttes tõstsin rõdule jahtuma. Mozzarellapallikesed sulasid lehtede peale ära ja jahtudes muutusid kõvaks ... halb oli lõigata. Maitse oli muidugi väga hea :) Serveerisin jahedalt.

Head isu!

No comments:

Post a Comment