Tuesday, July 5, 2011

Marinaadid kanale ja sealihale

Suvine aeg, tuleb ju grillida kuni liha enam nähagi ei taha :)
Kuna tulemas oli tavalisest suurem seltskond, marineerisin liha rohkem kui tavaliselt: Seakarbonaadi tükid kahte moodi ja kanakoivad kahte moodi. Üritan ka kirja panna mis kokku miksisin.

1. Kanakoivad apelsini-sidruni marinaadis.
3,5 kg koibi
0,5 l apelsinimahla
3 apelsini
3 sidrunit
sool
pipar
4 loorberilehte
pool mugulsibulat
1 küüslaugu küüs

Tahtsin, et marinaadile jääks reaalselt ka apelsini-siruni maitset, seega ei lisanud sinna eriti teisi maitseaineid. Sibula hakkisin hästi peeneks, nii annab see minu arvates rohkem maitset kui rõngad. hakkisin ka küüslaugu, sidruni, apelsini ja segasin koos maitseainete ja mahlaga kõik ära. Apelsini ja sidruni koorisin eelnevalt kuna kartsin, et koor annab kibea maitse. Kile peale ja seisma.

2. Sea kaelakarbonaad melissi-sidruni marinaadis keefiriga
5 kg sea kaelakarbonaadi
1 liiter keefiri
2 suurt peotäit melissilehti
3 sidrunit
4 loorberilehte
pool mugulsibulat
1 küüslaugu küüs
pipar
sool

Tüheldasin liha parajateks kuubikuteks, et hiljem vardasse ajada. Kuna jällegi tahtsin just eriti melissi-sidruni maitset, panin ülejäänud maitseaineid vähe. Sibul, küüslauk jälle väikeseks hakitud, lisatud melissilehed, hakitud sidrun ja ülejäänud maitseained, kallasin kogu segu keefiriga üle ja segasin kõik omavahel. Kile peale ja külmkappi.

3. Kanakoivad/Sea kaelakarbonaad keefirimarinaadis

Tegin peaaegu sama marinaadi kahele kogusele - üks kanale ja teise sea kaelakarbonaadile, seega räägin kui ühest marinaadist, kus toon välja erisused kana ja sea puhul kus neid leidub. Muud kogused ei ole pooleks jagatud kahe marinaadi peale vaid nii palju kui kirjas, läks kummalegi.

3,5 kg kanakoibi/ 5 kg sea kaelakarbonaadi
1 l keefiri
6 loorberilehte
1 suur peotäis hakitud peterselli
1 suur peotäis hakitud estragoni
2 mugulsibulat
5 küüslaugu küünt
1 tl Santa Maria šašlõkimaitseainet
sool
pipar

Hakkisin jällegi sealiha, koivad jäid nagu nad on, lisasin hakitud rohelise materjali, mugulsibula, küüslaugu ja maitseained. Lisasin mõlemale segule ka liitri keefiri ja segasin. Kanale lisasin ka 2 tl Türgist toodud kebabimaitseainet (kanakebabile mõeldud). Kiled peale ja külmkappi.


Kuna pidin vahepeal ära sõitma, tegin marinaadid suhteliselt varakult valmis. Varakult tähendab, et valmistasin marinaadid teisipäeval ja grillimine toimus reedel. Kuna liha oli pidevalt külmkapis, oli see reedeks täitsa hea. Pikem aeg marinaadis ligunemiseks teeb liha pehmemaks ja seega vajab ka vähem aega sütel. Üldjuhul on igasugused marinaadid head aga ainus mind mind häirib on mage liha. Mulle ei meeldi lisada grillitud lihale ise soola. Kui just tegemist ei ole värske veisefileega, millele väga maitseaineid enne grillimist ei lisatagi :) Seetõttu soola panen mina alati ennem rohkem kui vähem. Kirja pandud marinaadides tuleb arvestada ka asjaolu, et keefir ja apelsinimahl ise muudavad maitse mahedamaks ja vähendavad soola mõju.

Igatahes liha tuli hea :)

Head isu!

No comments:

Post a Comment