Wednesday, July 13, 2011

Mandliparfee

Parfee on magustoit mida juba ammu olen tahtnud valmistada ja nüüd sobis see ideaalselt. Mõnus magus ja külm lõpetus õhtule. Magustoidu tegin tegelikult juba eelmisel õhtul valmis kuna see pidi sügavkülmas olema.
Leidsin ka ühe mandliparfee retsepti kuid minu jaoks oli see suht halvasti kirjutatud - nt koostisosades olid kirjas ühes toiduained aga kirjelduse järgi polnud neid vajagi. Kuna ma seal veel üht-teist muutsin, siis kirja panen ikka selle mille järgi mina seda valmistasin.
Parfee tegemiseks valmistasin eraldi kolm massi: toorjuustumass, munamass ja mandlimass. Koostisosad olid vastavalt:
Toorjuustumass: 250 g toorjuustu; 500 ml vahukoort;
Munamass: 100g suhkrut; 100 ml kohvikoort; ;5 muna; 500 ml vahukoort
Mandlimass: 200g mandleid; 120g valget suhkrut; 4 sl fariinisuhkrut; 200ml kohvikoort
Kõik koostisosad võtsin juba eelnevalt külmkapist välja, et oleksid toasoojad. Esimesena valmistasin toorjuustumassi. Vahutasin vahukoore, segasin hulka toorjuustu. Valmis, lihtne :) Järgmisena munamass ... see oli juba veits keerulisem. Lõin kaussi 5 muna ning vispeldasin neid kuumaveevannis. Vispeldamise ajal lisasin suhkru, kohvikoore, vahustamata vahukoore ja lihtsalt vispeldasin. Mulle üldiselt see kuumaveevanni süsteem ei meeldi, JUBE kaua võtab aega! Seega kummutasin segu väiksesse potti ja kuumutasin seda madalal kuumusel otse pliidi peal. Nii kaua kuumutasin kuni segu hakkas natukene paksenema, siis aitas. Tõstsin jahtuma. Mandlid viskasin blenderisse ja lasin tükkideks. Samal ajal lisasin mandlimassile mõeldud suhkru kuiva panni peale ja ootasin kuni see sulama hakkab. Mandlite tükid lisasin pannile suhkru sisse ja segasin pidevalt kuni mandlitükid olid mõnusalt karamellised. Seejärel kallasin pannile kohvikoore ning võtsin panni pliidilt ära. Segasin kohvikoore mandlitega ning lisasin munamassile. Et toorjuustumass kohe päriselt ära ei sulaks, lasin muna-mandlimassil korralikult jahtuda. Päris ära jahtuda ma ei jõudnudki lasta (kiire hakkas, pidime kodunt ära minema, muidu oleksin rohkem jahtuda lasknud), selline väheke soe oli kui ma toorjuustumassi ka juurde vispeldasin. Edasi vooderdasin keeksivormi toidukilega ning kallasin saadud massi vormi. Jätsin kilet pikalt üle ääre, et saaksin tõmmata selle ka peale, et külmas miskit maitset juurde ei saaks ning asetasin vormi sügavkülma. Koguseliselt peaks mainima, et parfeed tuli väga palju. Meile 5 kesi oleks vabalt jätkunud poolest kogusest ja oleks isegi veits üle jäänud :) Aga kuna see tuli niiiiiiii imehea siis on mul isegi hea meel, et seda palju sai :))) Parfee ise on suhteliselt magus seega kõrvale serveerisin maasika-basiiliku toormoosi. Viskasin blenderisse lihtsalt peotäie maasikaid, lisasin 5 lehte värsket basiilikut ja 1sl suhkrut ja blenderdasin kuni segu oli ühtlane. Jätsin moosi meelega vähese suhkruga kuna maasikad ise olid juba magusad ja natukene hapukam moos oli väga hea magusa parfee kõrvale.

Head isu!

No comments:

Post a Comment