Monday, June 25, 2012

Õuna-vaniljestritsel


Mulle meeldib pärmitainas. Tõsiselt noh! Sellest saab ju KÕIKE teha. Soolast-magusat, mida iganes. Üldiselt ma teengi kausitäie tainast valmis ja siis vaatan, mida taignaga peale hakata. Kas soolast, lisades küpsetisele soola või magusat, lisades suhkrut. Seekord oli kohe algusest peale plaan stritslit teha, seega tuli ka tainas magus. Täidis tuli stritslisse vaniljemaitseline ja kohupiimane. Täidise tegid kusjuures vennapoeg ja ristipoeg minu juhendamisel :) Poistel oli igav ja andsin neile ülesande kätte, nalja sai nabani :))))))
Kasutasin:
Tainas:
50g pärmi
1 muna
600g jahu
300ml piima
1dl suhkrut
100g võid
1tl soola
1/2tl kardemoni
1/2 muskaatpähklit
Täidis:
200g riccota kohupiimatoru
150g võid
 ~85g vaniljekastme pulbrit
1tl vanilli
120g suhkrut
1,5 suurt õuna
Määrimiseks ja kaunistamiseks:
õli
võid
suhkrut
200g valget shokolaadi

Kogusest tuli kaks kringlit. Viskasin pärmi kausse ja raputasin peale soola ja segasin kuni pärm oli vedel. Seejärel lisasin suhkru, kardemoni ja muskaatpähkli ning soojapoolse piima. Segasin hulka eelnevalt lahtiklopitud muna ja hästi pehme või. Kõige viimasena sõtkusin hulka kolmveerand jahust ning panin taigna rätiku alla kerkima. Mul oli eriliselt soe koht taignale seega kuskil 35 minuti pärast oli tainas juba kahekordseks kerkinud. Lisasin ülajäänud jahu ja sõtkusin. Panin taigna uuesti kerkima ning kui see oli jälle kahekordne siis jagasin kaheks ning rullisin ühest ristkülikukujulise lehe. Lehe keskele pika triibuna tuli pool täidisest. Täidiseks segasin kokku  kohupiimatoru, sulatatud või, suhkru ja vanilli ning vaniljekastme pulbri. Täidise peale jagasin pool eelnevalt kooritud, puhastatud ja viilutatud õuna kogusest.  Kui taignale oli kõik ära jagatud, valmistasin selle ette stritsli punumiseks. Selleks lõikasin kahele poole täidist taignale sälgud sisse nagu pildil näha ja ribasid pidevalt täidise peale kokku tõstes punusin stritsli. Peale raputasin veidi suhkrut. Tõstsin väikse abiga piruka küpsetuspaberile, määrisin õliga ning asetasin umbes 200 kraadisesse ahju. Ahjus oli stritsel kuskil 30 minutit vast. Kui valmis, tõstsin ahjust välja ja määrisin kohe võiga, et see eriliselt pehme jääks. Jätsin rätiku alla jahtuma ja kui oli peaaegu jahtunud, sulatasin shokolaadi tilga piimaga ning niristasin peale. Valmis! Kuna rahvast oli palju siis kiidusõnu sai ka see stritsel kohe eriliselt. Ega midagi, küpsetan sel reedel seda jälle :)

Head isu!

No comments:

Post a Comment