Wednesday, April 18, 2012

Valge shokolaadi kook

See on jälle "teistsuguste" kookide repertuaarist. Varem oli sõna teistsugune minu jaoks veidi halvamaiguline aga viimasel ajal ma pidevalt üllatun "teistsugustes" toitudes. Leidsin selle retsepti kunagi internetiavarustest ja panin ootele. Nüüd, peale retsepti väikest modifitseerimist sai see ka läbi proovitud. Ootele sai see pandud kahtlaselt lihtsate koostisosade tõttu, mis minu arvates tegid koogist...saiapõhjalise. Sai ei ole minu jaoks kook, seetõttu ma väga ka biskviiti ei armasta. Nüüd on kook aga läbi proovitud ning ohoo, ma teen seda kooki kindlasti ühena esimestest kui peale kolimist kallid sõbrad külla tulevad :) Koostisosad on tõesti hämmastavalt tavalised ja valmistada ülilihtne. Nö saiaosa koogil ei meenuta absoluutselt saia vaid on saia välimusega tihke(või mahlane) shokolaadikook :) Kuna mul koogi sisu natukene alla vajus, kasutasin kreemiosas rohkem kreemi kui algupäraselt ette nähtud, et kook tasane tuleks. Lisaks meeldib mulle mõnusalt paks ja mahlane kate. Tegelikult on mul hea meel, et alla vajus, kui terve kook oleks sama paks tulnud kui äärepoolne ala siis ma arvatavasti vähendaksin koguseid, et nii paks ei tuleks. Mitte, et see hea ei oleks aga mulle isiklikult lihtsalt ei meeldi väga paksud koogid, see kohustub kuidgi palju korraga sööma :))) Kook vajus veidi arvatavasti seetõttu, et algupärane retsept nägi ette isekerkivat jahu. Noh, seda ilmselgelt mul polnud, seega valmistasin selle ise jahu küpsetuspulbri ja soolaga segades.
Sisu:
265g võid
250ml piima
150g shokolaadi
250g jahu
3tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
250g suhkrut
2 muna
1tl vaniliini
Kate:
400g toorjuustu
85g võid
150g suhkrut
80g hakitud sarapuupähkleid
1/2tl vaniliini
Sisu jaoks segasin kausis omavahel jahu, suhkru, küpsetuspulbri ja soola. Kastrulis sulatasin koos või ja piimaga shokolaadi, lisasin sinna ka vaniliini. Kui shokolaad oli täielikult sulanud, kummutasin kastrulis oleva segu jahusegule juurde ja vispeldasin kõik kokku lisades 2 eelnevalt lahtiklopitud muna ning kallasin segu tordivormi. Küpsetasin 60 minutit 160 kraaadi juures. Küpsemise ajal meisterdasin katte, milleks segasin toasooja toorjuustu suhkru, vaniliini ja pehme võiga. Segusse lisasin ka kolmveerand pähklitest. Väikese osa jätsin kaunistamiseks. Alguses tundus mulle või kogus kattes suhteliselt suur ja üldse ma ei mõistnud miks see seal olema peaks. Tegelikkuses teeb või katte mõnusalt tugevaks ja ei lase midagi kuhugile vajuda-voolata. Võtab täpselt sellise kuju nagu tarvis on. Minu kasutuses oli vähese soolaga või, seetõttu on suhkrut 150g, võimalik, et ilma soolata võid kasutades läheks ka suhkrut vähem. Maitstes saate ise otsustada :) Kui kook ahjus valmis, võtsin välja ja lasin täielikult jahtuda. Jahtunult eemaldasin vormi servad ja katsin koogi toorjuustukreemiga ning puistasin peale pähkleid. Enne serveerimistlasin koogil üleöö seista. Tõesti hea kook sai ja tänud Kerstinile ja väikesele Kirkele, kes seda hävitada aitasid! Kirke küll mõttejõuga kuna tema Radek pidid hävitamist kõigest pealt vaatama alles :)
Head isu!

Edit! Deem, ma just tulin köögist, kus ma jälle ühe tüki pintslisse panin...aina enam hakkab see kook mulle meeldima ja isegi kallis kaasa, kes teinekord julgeb pirtsutada, on täna väga rahul :)

No comments:

Post a Comment