Monday, February 20, 2012

Šokolaadi laavakoogid

Eile oli mõnus tuisupäev! Vahva oli aknast vaadata autosid mis kohe kuidagi teel edasi ei liikunud kuna absoluutselt KÕIK oli lahti lükkamata :))) Korra käisime ka poes - no oli huvitav küll, lumi oli põlvini, korra suutsin ka paksu lume sisse kõhuli prantsatada.
Lumeralli tehtud, hakkasin šokolaadi laavakooke valmistama ... PALUN mõelge keegi parem nimi nendele kookidele välja. Mul on nii kahju, et millelegi nii fantastilisel on nii ...mõttetult keskpärane nimi " laavakook". Nendel kookidel ei olegi ühest nime, ka inglise keeles nimetatakse neid erinevalt. Kõige tihedamini Molten Lava Cakes. Nende tegemiseks kasutasin portsjonivorme - järgmine probleem minu jaoks.. mismõttes PORTSJONIVORMID? Paremat sõna ei ole tõesti olemas? Jällegi neid vorme nimetatakse erinevalt, mina olen endale kasutamiseks võtnud sõna portsjonivormid kuna see on kõige mõistlikum kasutuselolevatest. Inglisekeelne vaste on Ramekin. Mõnel pool on kasutusel ka variant ramekin vormid. Segane värk. Ühesõnaga, tegin šokolaadi laavakoogikesi portsjonivormides :))) Kogusest sain 4 koogikest.
Kasutasin:
170 g šokolaadi
110g võid
1,5sl jahu
3 muna
65g + 1tl suhkrut
1 tl vaniliini
1/4 tl soola
Kasutasin pooleks piimašokolaadi ja tumedat šokolaadi. Koogikeste maitse sõltub palju kasutatavast šokolaadist. Võib kasutada ka maitsestatud või pähklitükkidega varianti. Mina kasutasin kirsimaitselist tumedat ja tavalist piimašokolaadi. Sulatasin selle koos võiga ning segasin kuni sain ühtlase massi. Lisasin šokolaadile jahu. Vahutasin 65 grammi suhkru ja vaniliiniga munakollased pehmeks heledaks vahuks ja lisasin šokolaadile. Vahustasin soolaga munavalged ja vahustamise viimasel minutil lisasin 1 tl suhkrut. Munavalge muutub siis läikivaks ja ongi valmis. Segasin õrnalt šokolaadi hulka ka munavalge ja jagasin saadud massi vormidesse. Vormid olin eelnevalt võiga määrinud ning suhkruga üle raputanud. Arvestama peab, et segu veel ka kerkib vormides mõne cm võrra. Võib ka üle vormi kerkida, see vajub pärast tagasi natukene. Vormid panin 180 kraadini eelsoojendatud ahju 10 minutiks. Suhteliselt minutipealt võtsin välja. Kasutasin alt ja ülevalt küpsetatavat režiimi. Tegin 2 vormi 10 minutiga ja 2 vormi 14 minutiga ja  võin öelda, et kookide vahe on suur :) Need, mis olid 14 minutit ahjus, nende sisu ei voolanud. Oli pehme aga ei voolanud. 10 minuti koogid olid ideaalsed. Kui võtsin koogid ahjust välja, lasin neil paar minutit seista, et need saaksid veidi tahkemaks tõmmata, muidu on need liiga vedelad ning lagunevad vormist välja kummutades. Kui koogid on saanud natukene seista, lükkasin õhukese noa õrnalt koogi ja vormi vahele ja vaikselt kontrollisin, et kook ei oleks vormi küljes kinni. Kummutasin koogi taldrikule ja serveerisin vaniljejäätisega. IMEHEA! Lusikat koogi sisse lükates voolas välja maitsev šokolaad, mis sobis jäätisega ideaalselt :) Neid hakkan ma vist kohe tihemini valmistama.

Head isu!

1 comment: