Mina võtsin hommikul sügavkülmast
1 suur purk pärlsibulaid - mis ta ongi, kolmveerandliitrine vist.
1,5 sl soola
1 sl purustatud pipart
2 sl mett
10 kadakamarja
100 ml kuiva õunasiidrit.
2 sl sojakastet
1 keskmine sibul
4 küüslaugu küünt
Õunasiider mul lihtsalt oli üks poolik, seetõttu kasutasin ära, muidu poleks pannud ja usun, et midagi poleks ka muutunud.
Tükeldasin liha u 1,5 cm paksusteks viiludeks ja panin kaussi, kuhu peale lisasin kõik ained peale pärlsibulate ja siidri. Kadakamarjad litsusin noa alla puruks ja hakkisin neid veidi enne kui sisse viskasin, et need maksimaalselt maitset annaksid. Kui liha oli kõikide teiste ainetega kokku seebitatud, lisasin pool purki pärlsibulaid ning kallasin peale pool purki pärlsibula vett. Lisaks siider. Liha oli enam kui kolmveerand vedelikuga kaetud. Kausile kile v kaas peale ning külmkappi. Ahju panin liha alles järgmisel õhtul. Enne ahju panemist ajasin panni pliidil kuumaks ning praadisin igat viilu kahelt poolt paar sekundit. Pann peab ikka nii kuum olema, et see liha esimese kihi paari sekundiga pruunikaks tõmbab. Siis liha pannilt otse ahjukotti ning kotti valasin juurde teise poole pärlsibulatest koos vedelikuga. Kott kinni ja ahju. Kõigepealt panin 250 kraadi ja 20 minutit, edasi 160 kraadi ja 1 h ning lõpuni oli ahi lausa 120 kraadi juures. Kokku oli liha mul ahjus 2 tundi ja 30 minutit, siis panin ahju kinni aga jätsin liha veel suletud ahju 15 minutiks enne kui välja võtsin. Välja võttes lõikasin koti lahti ning serveerisin notsut vaagnal koos kotist tulnud pruunikate pärlsibulatega. Liha leem oli ka hea, sellest planeerisin keeta kastet juurde aga kuna esiteks polnud aega ja teiseks ma liha kõrvale vaid salatit pakkusin, ei hakanud seda tegema. Vaagnale tõstsin küll kastet kulbiga nii, et iga lihatükk sai ka natukene peale veel enne serveerimist.
Liha tuli maitsev, kes armastab rohkem magedamat toitu, soovitan vähem soola panna. Aga notsu tuli tõesti mõnusalt pehme ja hea. Üldse mitte kuiv ja nätske nagu mõni on harjunud metssiga mäletama :)
No comments:
Post a Comment