Sunday, October 30, 2011

Kõrvitsa püreesupp

Eile toimusid talvepuude tegemise talgud. Mehed metsas ja naised köögis ... peaaegu :)
Saime reedel just ühe 23 kilose kõrvitsa, millest oli kohe hea töötegijatele lõunaks suppi keetma hakata. Supile kõrvale tegin saia jälle aga seekord sama kogusega mitte kaks väiksemat vaid ühe suure saia ning suur sai tuli hoopis pehmem ja mõnusam. Panin juurde ka ahju"päikese"kuivatatud tomateid ja väga hea tuli!
Tagasi supi juurde. Hoiatan, et tegemist on suurte kogustega kuna sööjaid oli tervelt 13. Supipott sai tilgatumaks söödud. Kasutasin:
6 kg kõrvitsat (sisu eemaldatud)
6 kartulit
400g porgandit (u 5 tk)
2 suurt sibulat
4 küüslauguküünt
1 pk naturaalset merevaiku
1/2 pk lepasuitsu määrdejuustu
1,5 kuubikut köögiviljapuljongit
soola, pipart
oliiviõli
300ml vett

Puhastasin kõrvitsa sisust ning lõikasin tükkideks. Tükid asetasin ahjuplaadile koor allapoole ning ning niristasin üle oliiviõliga ja panin ahju 200 kraadiga ahju küpsema. Ahjus olid kõrvitsad kuni need olid pehmed (tunnike läks selleks). Samal ajal koorisin ja tükeldasin kartuli ning porgandi ja keetsin ka need pehmeks. Sibul ja küüslauk sai klaasjaks kuumutatud pannil. Kui kõik pehme, lükkasin kõrvitsa koore küljest ära potti, lisasin kartuli, porgandi ja küüslaugu, sibula ning purustasin saumikseriga. Kuna kõrvits on hääästi vesine, tuli koos sellega potti umbes 300ml kõrvitsavedelikku ka. Ühesõnaga kõik vedelik mis koos kõrvitsaga potti sattus, sai kasutatud, ei kallanud ära. Lisaks sellele vedelikule keetin 300ml vett lisaks ja lahustasin selles 1,5 juurviljapuljongi kuubikut ning lisasin supile.Mulle meeldib hästi kreemine supp seega kasutan tihti kreemjuustu püreesuppides. Seekord lisasin merevaiku ja lepasuitsu määrdejuustu. Kui mul oleks kodus parajasti olnud, oleksin kasutanud ainult lepasuitsu oma kuna see on tõesti niiiiii väga hea! Juust lisatud , sai veel natukene segatud ja soola-pipraga maitsestatud ja valmis see oligi. Ma lisaks saumikserile veel lasin kogu supi blenderist läbi kuna ma ei saanud kõiki tükikesi välja... ega ma hästi ei viitsinud selle saumikseriga suures potis neid tükikesi taga ajada ka. Väikest kogust on lihtsam saumikseriga teha. Püreena ma suppi enam ei kuumutanud kuna kõik koostisosad olid ise väga kuumad ja merevaik sulas selles ka koheselt. Supp valmis ja meeskond sööma!
Head isu!

Üks kõrvitsamaias noormees mahtus veel kööki :)

No comments:

Post a Comment